Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Oznaèení zákl. dokumentu ČSN EN ISO 24276
Zmìna/oprava/svazek
Tøídicí znak 569905
Katalogové èíslo 80258
Název dokumentu Potraviny - Metody pro detekci geneticky modifikovaných organismů a odvozených produktů - Všeobecné požadavky a definice
Anglický název Foodstuffs - Methods of analysis for the detection of genetically modified organisms and derived products - General requirements and definitions
Datum vydání 01.01.2008
Datum ukonèení platnosti
Datum úèinnosti 01.02.2008
Vìstník vydání (mìs/rok) 1/08
Vìstník zrušení
Zpùsob vydání samostatně tiskem
Zpùsob pøevzetí originálu překlad
Bude pøeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 67.050 - Obecné metody zkoušení a analýzy potravinářských produktů
Subsektor
Deskriptory
Klíèová slova
Harmonizace/Urèení Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznaèeníRok vydání
EN ISO 242762006
ISO 242762006
Zmìny
Katalogové èísloOznaèeníRok vydáníOznaèení zmìnyDatum zrušení
93611ČSN EN ISO 24276 2008A1
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
75743ČSN EN ISO 24276 2006
Byla nahrazena dokumenty
Anotace

ČSN EN ISO 24276 Tato mezinárodní norma stanovuje všeobecné požadavky a definuje základní pojmy vztahující se k metodám pro detekci geneticky modifikovaných organizmů a odvozených produktů. Tato mezinárodní norma specifikuje jak využívat normy pro strategii vzorkování (EN/TS 15568), extrakci nukleových kyselin (ISO 21571), kvalitativní analýzu nukleových kyselin (ISO 21569), kvantitativní analýzu nukleových kyselin (ISO 21570) a metody založené na proteinech (ISO 21572) a vysvětluje jejich vztah k analýze geneticky modifikovaných organizmů v potravinách. Norma uvádí základní analytické pojmy a definuje je ve vztahu ke stanovení GMO, uvádí dále základní termíny, které se vztahují k extrakci a purifikaci DNA, amplifikaci DNA a PCR, popisuje termíny, které mají vztah k referenčním materiálům, kvantifikaci i samotným GMO. Je uveden návod pro uživatele vybraných postupů, provozní charakteristiky metod. Jsou zahrnuty všeobecné požadavky na laboratoř a postupy, použití kontrolních materiálů a kontrol, doporučuje uspořádání laboratoře a zabývá se i interpretací výsledků. Popisuje, jak uvádět získané výsledky - jsou uvedenyformulace vyjádření pozitivních, negativních i nejednoznačných výsledků. Zabývá se požadavky na zabezpečení kvality a dotýká se i údajů, které musí obsahovat zpráva o zkoušce.