Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Označení zákl. dokumentu ČSN ISO 17792
Změna/oprava/svazek
Třídicí znak 560643
Katalogové číslo 79389
Název dokumentu Mléko, mléčné výrobky a mezofilní startovací kultury - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C
Anglický název Milk, milk products and mesophilic starter cultures - Enumeration of citrate-fermenting lactic acid bacteria - Colony-count technique at 25 °C
Datum vydání 01.09.2007
Datum ukončení platnosti
Datum účinnosti 01.10.2007
Věstník vydání (měs/rok) 9/07
Věstník zrušení
Způsob vydání samostatně tiskem
Způsob převzetí originálu překlad
Bude přeložena Ne
Použité jazyky česky
ICS kódy 67.100.01 - Mléko a mléčné výrobky obecně
Subsektor
Deskriptory
Klíčová slova
Harmonizace/Určení Informace o harmonizovaných a určených normách jsou zveřejněny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznačeníRok vydání
ISO 177922006
Změny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Byla nahrazena dokumenty
Anotace

ČSN ISO 17792 Tato česká norma specifikuje metody stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty s použitím techniky počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C. Metody jsou použitelné pro mlékařské startovací kultury a pro mléčné výrobky, kde jsou tyto mikroorganismy přítomny. Bakterie fermentující citráty jsou definovány jako homefermentativní a heterofermentativní bakterie mléčného kvašení, které na selektivních půdách specifikovaných touto mezinárodní normou obsahujících citráty a speciální indikátory, vytvářejí čočkovité kolonie o průměru od 0,5 mm do 1,2 mm. Jako nedůležitější mezofilní bakterie mléčného kvašení, které fermentují citráty, tato norma uvádí Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris; Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum a Leuconostoc lactis. Při stanovení počtu různých druhů koků fermentujících citráty se postupuje takto: zkoušené inokulum se zalévá modifikovanou půdou podle Nickelse a Leesmenta, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 72 h pro stanovení počtu kolonií bakterií fermentujících citráty (jsou obklopeny zónou projasnění) a nefermentujících citráty (bez zóny). Poté se přidá roztok X-gal a následuje aerobní inkubace při pokojové teplotě po dobu 24 h pro diferenciaci L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis (bílé kolonie se zónou) od leukonostoků (modré kolonie se zónou nebo bez zóny). Při stanovení počtu leukonostoků se využívá jejich rezistence k vankomycinu a postupuje se takto: zkoušené inokulum se zalije půdou podle Nickelse a Leesmenta s přídavkem vankomycinu, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 3 dnů až 5 dnů. Pro obě skupiny bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty jsou předepsány diagnostické charakteristiky a specifické konfirmační testy. Je uveden způsob výpočtu cílových mikroorganismů v gramu analytického vzorku, vyjádření výsledků a numerické příklady.