Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Označení zákl. dokumentu |
ČSN ISO 17792 |
Změna/oprava/svazek |
|
Třídicí znak |
560643 |
Katalogové číslo |
79389 |
Název dokumentu |
Mléko, mléčné výrobky a mezofilní startovací kultury - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C |
Anglický název |
Milk, milk products and mesophilic starter cultures - Enumeration of citrate-fermenting lactic acid bacteria - Colony-count technique at 25 °C |
Datum vydání |
01.09.2007 |
Datum ukončení platnosti |
|
Datum účinnosti |
01.10.2007 |
Věstník vydání (měs/rok) |
9/07 |
Věstník zrušení |
|
Způsob vydání |
samostatně tiskem |
Způsob převzetí originálu |
překlad |
Bude přeložena |
Ne |
Použité jazyky |
česky |
ICS kódy |
67.100.01 - Mléko a mléčné výrobky obecně
|
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíčová slova |
|
Harmonizace/Určení |
Informace o harmonizovaných a určených normách jsou zveřejněny v Databázi harmonizovaných norem
|
Zapracované dokumenty |
Označení | Rok vydání |
ISO 17792 | 2006 |
|
Změny |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN ISO 17792 Tato česká norma specifikuje metody stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty s použitím techniky počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C. Metody jsou použitelné pro mlékařské startovací kultury a pro mléčné výrobky, kde jsou tyto mikroorganismy přítomny. Bakterie fermentující citráty jsou definovány jako homefermentativní a heterofermentativní bakterie mléčného kvašení, které na selektivních půdách specifikovaných touto mezinárodní normou obsahujících citráty a speciální indikátory, vytvářejí čočkovité kolonie o průměru od 0,5 mm do 1,2 mm. Jako nedůležitější mezofilní bakterie mléčného kvašení, které fermentují citráty, tato norma uvádí Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris; Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum a Leuconostoc lactis. Při stanovení počtu různých druhů koků fermentujících citráty se postupuje takto: zkoušené inokulum se zalévá modifikovanou půdou podle Nickelse a Leesmenta, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 72 h pro stanovení počtu kolonií bakterií fermentujících citráty (jsou obklopeny zónou projasnění) a nefermentujících citráty (bez zóny). Poté se přidá roztok X-gal a následuje aerobní inkubace při pokojové teplotě po dobu 24 h pro diferenciaci L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis (bílé kolonie se zónou) od leukonostoků (modré kolonie se zónou nebo bez zóny). Při stanovení počtu leukonostoků se využívá jejich rezistence k vankomycinu a postupuje se takto: zkoušené inokulum se zalije půdou podle Nickelse a Leesmenta s přídavkem vankomycinu, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 3 dnů až 5 dnů. Pro obě skupiny bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty jsou předepsány diagnostické charakteristiky a specifické konfirmační testy. Je uveden způsob výpočtu cílových mikroorganismů v gramu analytického vzorku, vyjádření výsledků a numerické příklady. |