Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Označení zákl. dokumentu |
ČSN ISO 14593 |
Změna/oprava/svazek |
|
Třídicí znak |
757780 |
Katalogové číslo |
72418 |
Název dokumentu |
Jakost vod - Hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí - Metoda stanovení anorganického uhlíku v těsně uzavřených lahvičkách (CO2 headspace metoda) |
Anglický název |
Water quality - Evaluation of ultimate aerobic biodegradability of organic compounds in aqueous medium - Method by analysis of inorganic carbon in sealed vessels (CO2 headspace test) |
Datum vydání |
01.03.2005 |
Datum ukončení platnosti |
|
Datum účinnosti |
01.04.2005 |
Věstník vydání (měs/rok) |
3/05 |
Věstník zrušení |
|
Způsob vydání |
samostatně tiskem |
Způsob převzetí originálu |
překlad |
Bude přeložena |
Ne |
Použité jazyky |
česky |
ICS kódy |
13.060.70 - Zkoušení biologických vlastností vody
|
TNK |
104 |
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíčová slova |
anorganický uhlík,biologická rozložitelnost,hodnocení,jakost,organické látky,stanovení,uzavřené lahvičky,voda |
Harmonizace |
|
Určení |
|
Zapracované dokumenty |
Shoda | Označení | Rok vydání |
idt | ISO 14593 | 1999 |
|
Změny |
Katalogové číslo | Označení | Rok vydání | Označení změny | Datum zrušení |
75357 | ČSN ISO 14593 | 2005 | Z1 | |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN ISO 14593 Tato norma specifikuje metodu hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí stanovením anorganického uhlíku při dané koncentraci mikroorganismů. Metoda je použitelná pro organické látky, které: - jsou rozpustné ve vodě v koncentracích odpovídajících podmínkám zkoušky; - jsou málo rozpustné ve vodě za podmínek zkoušky. V tomto případě bývá nezbytné pro jejich dobrou dispergaci použít zvláštní postupy (viz ISO 10634); - jsou těkavé; - nepůsobí inhibičně na mikroorganismy v koncentracích zvolených pro zkoušku. V této zkoušce se biogenně vznikající anorganický uhlík měří přímo v nádobách takovým způsobem, že rychlost měření se téměř rovná rychlosti mikrobiální produkce. |