Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Oznaèení zákl. dokumentu ČSN EN 1784
Zmìna/oprava/svazek
Tøídicí znak 560026
Katalogové èíslo 71012
Název dokumentu Potraviny - Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - Analýza uhlovodíků metodou plynové chromatografie
Anglický název Foodstuffs - Detection of irradiated food containing fat - Gas chromatographic analysis of hydrocarbons
Datum vydání 01.09.2004
Datum ukonèení platnosti
Datum úèinnosti 01.10.2004
Vìstník vydání (mìs/rok) 9/04
Vìstník zrušení
Zpùsob vydání samostatně tiskem
Zpùsob pøevzetí originálu překlad
Bude pøeložena Ne
Použité jazyky česky
ICS kódy 67.050 - Obecné metody zkoušení a analýzy potravinářských produktů
Subsektor
Deskriptory
Klíèová slova analýza,detekce,ionizující záření,ozařování,plynová chromatografie,potraviny,tuk,uhlovodíky
Harmonizace/Urèení Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznaèeníRok vydání
EN 17842003
Zmìny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
68841ČSN EN 1784 2004
Byla nahrazena dokumenty
Anotace

ČSN EN 1784 Tato norma specifikuje metodu detekce ošetření ionizujícím zářením u potravin obsahujících tuk. V průběhu ozařování jsou primárních a sekundárních reakcích rozštěpeny některé chemické vazby v mastných kyselinách triglyceridů. Tyto změny se projeví zejména na ă a ß polohách vzhledem ke karbonylové skupině za vzniku Cn-1 a Cn-2:1 uhlovodíků. Ozářením indukované uhlovodíky jsou v tuku detekovány plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (FID) nebo hmotnostním spektrometrem (MS). Pro detekci uhlovodíků je tuk izolován ze vzorku vytavením nebo extrakcí rozpouštědlem.