Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Oznaèení zákl. dokumentu |
ČSN EN 1784 |
Zmìna/oprava/svazek |
|
Tøídicí znak |
560026 |
Katalogové èíslo |
71012 |
Název dokumentu |
Potraviny - Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - Analýza uhlovodíků metodou plynové chromatografie |
Anglický název |
Foodstuffs - Detection of irradiated food containing fat - Gas chromatographic analysis of hydrocarbons |
Datum vydání |
01.09.2004 |
Datum ukonèení platnosti |
|
Datum úèinnosti |
01.10.2004 |
Vìstník vydání (mìs/rok) |
9/04 |
Vìstník zrušení |
|
Zpùsob vydání |
samostatně tiskem |
Zpùsob pøevzetí originálu |
překlad |
Bude pøeložena |
Ne |
Použité jazyky |
česky |
ICS kódy |
67.050 - Obecné metody zkoušení a analýzy potravinářských produktů
|
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíèová slova |
analýza,detekce,ionizující záření,ozařování,plynová chromatografie,potraviny,tuk,uhlovodíky |
Harmonizace/Urèení |
Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
|
Zapracované dokumenty |
Oznaèení | Rok vydání |
EN 1784 | 2003 |
|
Zmìny |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
Katalogové èíslo | Oznaèení | Rok vydání |
68841 | ČSN EN 1784 | 2004 |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN EN 1784 Tato norma specifikuje metodu detekce ošetření ionizujícím zářením u potravin obsahujících tuk. V průběhu ozařování jsou primárních a sekundárních reakcích rozštěpeny některé chemické vazby v mastných kyselinách triglyceridů. Tyto změny se projeví zejména na ă a ß polohách vzhledem ke karbonylové skupině za vzniku Cn-1 a Cn-2:1 uhlovodíků. Ozářením indukované uhlovodíky jsou v tuku detekovány plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (FID) nebo hmotnostním spektrometrem (MS). Pro detekci uhlovodíků je tuk izolován ze vzorku vytavením nebo extrakcí rozpouštědlem. |