| Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
| Označení zákl. dokumentu |
ČSN ISO 23697-1 |
| Změna/oprava/svazek |
|
| Třídicí znak |
757397 |
| Katalogové číslo |
519362 |
| Název dokumentu |
Kvalita vod - Stanovení celkového vázaného dusíku (ST-TNb) ve vodě s použitím zkumavek - Část 1: Barevná reakce s dimethylfenolem |
| Anglický název |
Water quality - Determination of total bound nitrogen (ST-TNb) in water using small-scale sealed tubes - Part 1: Dimethylphenol colour reaction |
| Datum vydání |
01.06.2024 |
| Datum ukončení platnosti |
|
| Datum účinnosti |
01.07.2024 |
| Věstník vydání (měs/rok) |
6/24 |
| Věstník zrušení |
|
| Způsob vydání |
samostatně tiskem |
| Způsob převzetí originálu |
překlad |
| Bude přeložena |
Ne |
| Použité jazyky |
|
| ICS kódy |
13.060.50 - Zkoušení vody na přítomnost chemických látek (příměsí)
|
| TNK |
104 |
| Subsektor |
|
| Deskriptory |
|
| Klíčová slova |
|
| Harmonizace |
|
| Určení |
|
| Zapracované dokumenty |
| Shoda | Označení | Rok vydání |
| idt | ISO 23697-1 | 2023 |
|
| Změny |
|
| Opravy |
|
| Nahrazuje dokumenty |
|
| Byla nahrazena dokumenty |
|
| Anotace |
ČSN ISO 23697-1 Tento dokument specifikuje metodu stanovení celkového vázaného dusíku (ST-TNb) ve vodách různého původu: v podzemní vodě, v povrchových vodách a v odpadních vodách, v koncentračním rozsahu od 0,5 mg/l do 220 mg/l, vyjádřeno jako ST-TNb, s použitím metody ve zkumavkách. Mohou být potřebné odlišné měřicí rozsahy metod ve zkumavkách. Měřicí rozsahy se mohou lišit v závislosti na druhu metody ve zkumavkách od různých výrobců. Je na uživateli, aby vybral zkoušku ve zkumavkách s vhodným rozsahem použití nebo aby předběžným ředěním upravil vzorky s hmotnostními koncentracemi překračujícími měřicí rozsah zkoušky. Všechny metody ve zkumavkách jsou založeny na oxidaci peroxodisíranem draselným v alkalickém roztoku za ohřevu v ohřívacím bloku. Používají se různé teploty rozkladu, 100 °C nebo 120 °C nebo 170 °C, a různé doby rozkladu. Používají se barevné reakce s dimethylfenolem, v závislosti na typickém postupu pro použitou zkumavku, viz kapitola 9. . |