Anotace |
ČSN EN ISO 21646 Tento dokument specifikuje metody pro přípravu vzorků k zajištění reprezentativních vzorků postupy přípravy analytických vzorků pro obecný rozbor. Vhodné zkušební podíly lze odebrat z laboratorních vzorků nebo analytických vzorků pro obecný rozbor a používat pro analýzu podle určitých požadavků určených v odpovídajících analytických postupech. Tento dokument specfikuje postupy správné přípravy vzorků používané pro: a) celkový vzorek, aby se vytvořil laboratorní vzorek (je nutno vzít v úvahu velké kusy tuhého alternativního paliva); b) každý krok dílčího vzorkování během zkušebního programu; c) laboratorní vzorek, aby se získaly vhodné zkušební podíly; d) zajištění reprezentativnosti zkušebních podílů, které se odebírají podle plánu přípravy vzorků, před fyzikální analýzou, chemickou analýzou nebo oběma (např. extrakce, rozklad, analytická stanovení). Metody specifikované v tomto dokumentu lze použít pro přípravu vzorku, např. jestliže jsou vzorky zkoušeny na tyto vlastnosti: sypnou hmotnost, stanovení obsahu biomasy, mechanickou odolnost, rozdělení podle velikosti částic, obsah vody, popela, chování popela při tavení, kalorickou hodnotu, chemické složení, nečistoty a vlastnosti samovznícení. Tyto metody nejsou určeny pro použití na velmi velkých vzorcích požadovaných pro zkoušení klenbování. |