Anotace |
ČSN EN 512+AC Tento dokument stanovuje konstrukční a provozní vlastnosti ve vztahu k bezpečnosti a hospodárnému využití energie přenosných spotřebičů spalujících zkapalněné uhlovodíkové plyny využívající tlaku par uvnitř kartuše na plyn nebo lahve na plyn s výjimkou těch spotřebičů, kdy je vložena vodorovně do tělesa spotřebiče. POZNÁMKA - Tyto spotřebiče se v textu normy nazývají jako "spotřebiče". Tento dokument platí pro různé typy přenosných spotřebičů spalujících zkapalněné uhlovodíkové plyny využívající tlaku par a konstruované pro použití s kartušemi podle EN 417 nebo lahvemi na plyn. Tento dokument platí pro spotřebiče používané pouze ve venkovním prostředí nebo v dobře větraných prostorech. Jedná se například o následující typy spotřebičů: a) varné spotřebiče (vařiče, grily, rožně atd.); Tento dokument neplatí pro rožně, které lze používat v místnosti. b) spotřebiče ke svícení; c) spotřebiče k vytápění; Tento dokument platí pouze pro spotřebiče s největším tepelným příkonem do 3 kW (Hs) pro použití pouze ve venkovním prostředí. d) pájecí lampy; Tento dokument platí pouze pro pájecí lampy bez ohebné hadice. e) laboratorní hořáky. Požadavky platí pro uvedené spotřebiče nebo pro jejich funkční součásti, které jsou nebo nejsou samostatné nebo zabudované do jednoho celku. Spotřebiče, pro něž platí tento dokument, se nepřipojují ke kouřovodu pro odvádění spalin ani k přívodu elektřiny ze sítě. Tento dokument neplatí pro spotřebiče spalující zkapalněné uhlovodíkové plyny v kapalné fázi ani pro spotřebiče s pevně zabudovaným zásobníkem na plynná paliva, který může nebo nemusí uživatel opakovaně plnit. Neplatí pro cigaretové zapalovače, jak jsou definované v EN ISO 9994. Neplatí pro spotřebiče, které jsou provozovány s ventilem kartuše, který je vodorovně zabudován do tělesa spotřebiče, nazývané také "ploché přenosné vařiče na plynná paliva". Obsahuje požadavky na hospodárné využití energie hořáků vařiče. Tyto požadavky však nejsou zahrnuty na jiné typy spotřebičů, protože: - u grilů a rožňů se jedná o přípravu pokrmů pomocí různých prostředků, např. sálavých prvků; kromě toho se tento druh přípravy pokrmů liší v závislosti na druhu potraviny a místě, kde se spotřebič používá; - u spotřebičů ke svícení je spotřeba bezvýznamná, protože tyto spotřebiče mají velmi malý příkon a používají se pouze po několik hodin v roce; - u spotřebičů k vytápění je všechno vyrobené teplo předáváno do okolního prostředí; - u nářadí, např. pájecích lamp, které nejsou profesionálním nářadím s pravidelným používáním, závisí spotřeba plynného paliva na způsobu použití. |