Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Oznaèení zákl. dokumentu ČSN P ISO/TS 22003
Zmìna/oprava/svazek
Tøídicí znak 569611
Katalogové èíslo 96020
Název dokumentu Systémy managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na orgány provádějící audit a certifikaci systémů managementu bezpečnosti potravin
Anglický název Food safety management systems - Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems
Datum vydání 01.10.2014
Datum ukonèení platnosti 01.07.2023
Datum úèinnosti 01.11.2014
Vìstník vydání (mìs/rok) 10/14
Vìstník zrušení
Zpùsob vydání samostatně tiskem
Zpùsob pøevzetí originálu překlad
Bude pøeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 03.120.20 - Certifikace výrobků a podniků. Posuzování shody
67.020 - Procesy v potravinářském průmyslu
Subsektor
Deskriptory
Klíèová slova
Harmonizace/Urèení Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznaèeníRok vydání
ISO/TS 220032013
Zmìny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
80428ČSN P ISO/TS 22003 2008
Byla nahrazena dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
516966ČSN ISO 22003-1 2023
Anotace

ČSN P ISO/TS 22003 Tato technická specifikace stanovuje pravidla platná pro audit a certifikaci systému managementu bezpečnosti potravin (dále jen FSMS) splňující požadavky uvedené v normě ISO 22000 (nebo soubory specifikovaných požadavků na FSMS). Také poskytuje potřebné informace a důvěru zákazníkům o tom, jak byla provedena certifikace jejich dodavatelů. Certifikace FSMS je činností posuzování shody třetí stranou (viz norma ISO/IEC 17000:2004, 5.5), a orgány provádějící tuto činnost jsou třetími stranami - subjekty posuzujícími shodu. POZNÁMKA 1: V této technické specifikaci je termín "produkt" a "služba" používán samostatně (na rozdíl od definice produktu uvedené v normě ISO/IEC 17000). POZNÁMKA 2: Tato technická specifikace může být použita jako dokument uvádějící kritéria pro akreditaci nebo vzájemné posuzování certifikačních orgánů, jenž usilují o to, aby byla uznána jejich způsobilost certifikovat shodu FSMS s ISO 22000. Tato technická specifikace je rovněž určena pro to, aby byla používána jako dokument obsahující kritéria využívaná regulačními orgány a konsorcii jednotlivých odvětví, jenž jsou zapojeny do přímého uznávání certifikačních orgánů a které stvrzují, že FSMS je shodný s ISO 22000. Některé z těchto požadavků by rovněž mohly být užitečné pro další zainteresované strany zapojené do posuzování shody takovýchto certifikačních orgánů a do posuzování shody jakýchkoliv orgánů, jenž se zavázaly k certifikaci shody FSMS s kritérii doplňujícími nebo lišícími se od těch, jenž jsou uvedené v ISO 22000. Certifikace FSMS nepotvrzuje bezpečnost nebo vhodnost produktů organizace v rámci potravinového řetězce. Avšak norma ISO 22000 vyžaduje, aby organizace splňovala veškeré požadavky vyplývající z platných právních předpisů týkající se bezpečnosti potravin prostřednictvím svého systému managementu. POZNÁMKA 3: Certifikace FSMS podle normy ISO 22000 je certifikací systém managementu a nejedná se o certifikaci produktů. Ostatní uživatelé FSMS mohou používat koncepci a požadavky této technické specifikace za předpokladu, že tyto požadavky budou upraveny dle potřeb.