Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Oznaèení zákl. dokumentu ČSN EN 453+A1
Zmìna/oprava/svazek
Tøídicí znak 512535
Katalogové èíslo 86150
Název dokumentu Potravinářské stroje - Hnětače těsta - Bezpečnostní a hygienické požadavky
Anglický název Food processing machinery - Dough mixers - Safety and hygiene requirements
Datum vydání 01.06.2010
Datum ukonèení platnosti 01.07.2015
Datum úèinnosti 01.07.2010
Vìstník vydání (mìs/rok) 6/10
Vìstník zrušení
Zpùsob vydání samostatně tiskem
Zpùsob pøevzetí originálu překlad
Bude pøeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 67.260 - Zařízení a vybavení pro potravinářský průmysl
Subsektor
Deskriptory
Klíèová slova
Harmonizace/Urèení Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznaèeníRok vydání
EN 453+A12009
Zmìny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
60990ČSN EN 453 2001
Byla nahrazena dokumenty
Katalogové èísloOznaèeníRok vydání
97619ČSN EN 453 2015
Anotace

ČSN EN 453+A1 Tato norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky na konstrukci a výrobu hnětačů těsta s otáčejícími se dížemi, jejichž objem je větší než nebo rovný 5 l1) a menší než nebo rovný 500 l. Tyto hnětače těsta jsou používány ke zpracovávání různých přísad, např. mouky, cukru, tuku, soli, vody a jiných přísad v potravinářských závodech a obchodech. Tyto stroje jsou někdy používány v ostatním průmyslu (např. farmaceutický průmysl, chemický průmysl, tisk), avšak nebezpečí vyplývající z těchto případů používání nejsou v této normě uvažována. Tato norma neplatí pro planetové mixéry, stroje se souvislým plněním, hnětače s nepohyblivými vertikálními dížemi, výzkumné a zkušební stroje ve vývoji výrobce, domácí spotřebiče a automaticky plnicí a vyprazdňující zařízení. Předpokládané používání stroje, jak je uvedeno v návodu k používání dodaném výrobcem, sestává z plnění různých přísad, jejich zpracování pomocí hnětacího nástroje, vyprázdnění a čištění. Pracovní postup je obvykle prováděn v cyklech různé délky trvání. Ruční úkony jsou někdy nutné k odebrání vzorků, oškrábání díže nebo přidání dalších přísad. Závažná nebezpečí, na která se vztahuje tato norma, jsou nebezpečí mechanická (stlačení, střihu, zachycení, naražení a ztráty stability), elektrická, ergonomická a také nebezpečí způsobená hlukem, vdechováním moučného prachu a nedostatkem hygieny.