Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Oznaèení zákl. dokumentu |
ČSN EN 1672-2 |
Zmìna/oprava/svazek |
|
Tøídicí znak |
512000 |
Katalogové èíslo |
514174 |
Název dokumentu |
Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost |
Anglický název |
Food processing machinery - Basic concepts - Part 2: Hygiene and cleanability requirements |
Datum vydání |
01.02.2022 |
Datum ukonèení platnosti |
|
Datum úèinnosti |
01.03.2022 |
Vìstník vydání (mìs/rok) |
2/22 |
Vìstník zrušení |
|
Zpùsob vydání |
samostatně tiskem |
Zpùsob pøevzetí originálu |
překlad |
Bude pøeložena |
Ne |
Použité jazyky |
|
ICS kódy |
67.260 - Zařízení a vybavení pro potravinářský průmysl
|
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíèová slova |
|
Harmonizace/Urèení |
Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
|
Zapracované dokumenty |
Oznaèení | Rok vydání |
EN 1672-2 | 2020 |
|
Zmìny |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
Katalogové èíslo | Oznaèení | Rok vydání |
512255 | ČSN EN 1672-2 | 2021 |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN EN 1672-2 Tento dokument specifikuje běžné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost strojů a součástí strojů používaných při přípravě a zpracování potravin pro člověka (viz informativní příloha A) a případně zpracování krmiv pro zvířata za účelem vyloučení nebo minimalizace rizika nákazy, infekce, nemoci nebo úrazu vyplývající z těchto potravin na přijatelné úrovni. Identifikuje nebezpečí, která jsou významná pro používání těchto potravinářských strojů, a popisuje konstrukční metody a informace pro používání k vyloučení nebo omezení těchto rizik. Dodatečné a/nebo odchylné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost smějí být uvedeny ve zvláštních normách typu C pro konkrétní stroje nebo kategorie strojních zařízení. POZNÁMKA - Samostatné hygienické požadavky a požadavky na čistitelnost jsou obsaženy v dalších směrnicích nebo nařízeních EU (viz bibliografie). Příklady hygienických rizik a přijatelných řešení jsou uvedeny v informativní příloze B. Tento dokument lze rovněž použít pro strojní zařízení, součásti nebo jiná zařízení používaná k jiným účelům než k přípravě nebo zpracování potravin, pokud je požadována čistitelnost. Tento dokument se nezabývá riziky souvisejícími s hygienou pro obsluhu vznikající při používání stroje. Tento dokument neplatí pro stroje vyrobené před vydáním tohoto dokumentu CEN. |