Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Oznaèení zákl. dokumentu |
ČSN EN ISO 660 |
Zmìna/oprava/svazek |
|
Tøídicí znak |
588756 |
Katalogové èíslo |
512020 |
Název dokumentu |
Živočišné a rostlinné tuky a oleje - Stanovení čísla kyselosti a kyselosti |
Anglický název |
Animal and vegetable fats and oils - Determination of acid value and acidity |
Datum vydání |
01.03.2021 |
Datum ukonèení platnosti |
|
Datum úèinnosti |
01.04.2021 |
Vìstník vydání (mìs/rok) |
3/21 |
Vìstník zrušení |
|
Zpùsob vydání |
samostatně tiskem |
Zpùsob pøevzetí originálu |
překlad |
Bude pøeložena |
Ne |
Použité jazyky |
|
ICS kódy |
67.200.10 - Živočišné a rostlinné tuky a oleje.
|
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíèová slova |
|
Harmonizace/Urèení |
Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
|
Zapracované dokumenty |
Oznaèení | Rok vydání |
EN ISO 660 | 2020 |
ISO 660 | 2020 |
|
Zmìny |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
Katalogové èíslo | Oznaèení | Rok vydání |
97571 | ČSN EN ISO 660 | 2015 |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN EN ISO 660 Tento dokument specifikuje tři metody (dvě titrační a jednu potenciometrickou) pro stanovení kyselosti v živočišných a rostlinných tucích a olejích, dále jen "tuky". Kyselost se přednostně vyjadřuje jako číslo kyselosti, případně jako běžně vypočítaná kyselost. Tento dokument je použitelný pro rafinované a surové rostlinné nebo živočišné tuky a oleje, mastné kyseliny tuků pro výrobu mýdla nebo technické mastné kyseliny. Metody nejsou použitelné pro vosky. Vzhledem k tomu, že metody nejsou zcela specifické, nemohou se použít pro rozlišení mezi minerálními kyselinami, volnými mastnými kyselinami a dalšími organickými kyselinami. Číslo kyselosti proto také zahrnuje jakékoli minerální kyseliny, které jsou přítomny. Na mléko a mléčné výrobky (nebo tuk pocházející z mléka a mléčných výrobků) se tato norma nevztahuje. |