Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Označení zákl. dokumentu ČSN EN ISO 19036
Změna/oprava/svazek
Třídicí znak 560625
Katalogové číslo 509559
Název dokumentu Mikrobiologie potravinového řetězce - Odhad nejistoty měření při kvantitativním stanovení
Anglický název Microbiology of the food chain - Estimation of measurement uncertainty for quantitative determinations
Datum vydání 01.05.2020
Datum ukončení platnosti
Datum účinnosti 01.06.2020
Věstník vydání (měs/rok) 5/20
Věstník zrušení
Způsob vydání ve věstníku
Způsob převzetí originálu vyhlášením
Bude přeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 07.100.30 - Mikrobiologie potravin
TNK 151
Subsektor
Deskriptory
Klíčová slova
Harmonizace
Určení
Zapracované dokumenty
ShodaOznačeníRok vydání
idtEN ISO 190362019
idtISO 190362019
Změny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Katalogové čísloOznačeníRok vydání
78385ČSN P ISO/TS 19036 2007
Byla nahrazena dokumenty
Anotace

ČSN EN ISO 19036 This document specifies requirements and gives guidance for the estimation and expression of measurement uncertainty (MU) associated with quantitative results in microbiology of the food chain. It is applicable to the quantitative analysis of: - products intended for human consumption or the feeding of animals; - environmental samples in the area of food production and food handling; - samples at the stage of primary production. The quantitative analysis is typically carried out by enumeration of microorganisms using a colony-count technique. This document is also generally applicable to other quantitative analyses, including: - most probable number (MPN) techniques; - instrumental methods, such as impediometry, adenosine triphosphate (ATP) and flow cytometry; - molecular methods, such as methods based on quantitative polymerase chain reaction (qPCR). The uncertainty estimated by this document does not include systematic effects (bias).