Typ produktu |
Česká technická norma (ČSN) |
Oznaèení zákl. dokumentu |
ČSN EN ISO 19036 |
Zmìna/oprava/svazek |
|
Tøídicí znak |
560625 |
Katalogové èíslo |
509559 |
Název dokumentu |
Mikrobiologie potravinového řetězce - Odhad nejistoty měření při kvantitativním stanovení |
Anglický název |
Microbiology of the food chain - Estimation of measurement uncertainty for quantitative determinations |
Datum vydání |
01.05.2020 |
Datum ukonèení platnosti |
|
Datum úèinnosti |
01.06.2020 |
Vìstník vydání (mìs/rok) |
5/20 |
Vìstník zrušení |
|
Zpùsob vydání |
ve věstníku |
Zpùsob pøevzetí originálu |
vyhlášením |
Bude pøeložena |
Ne |
Použité jazyky |
|
ICS kódy |
07.100.30 - Mikrobiologie potravin
|
Subsektor |
|
Deskriptory |
|
Klíèová slova |
|
Harmonizace/Urèení |
Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
|
Zapracované dokumenty |
Oznaèení | Rok vydání |
EN ISO 19036 | 2019 |
ISO 19036 | 2019 |
|
Zmìny |
|
Opravy |
|
Nahrazuje dokumenty |
Katalogové èíslo | Oznaèení | Rok vydání |
78385 | ČSN P ISO/TS 19036 | 2007 |
|
Byla nahrazena dokumenty |
|
Anotace |
ČSN EN ISO 19036 This document specifies requirements and gives guidance for the estimation and expression of measurement uncertainty (MU) associated with quantitative results in microbiology of the food chain. It is applicable to the quantitative analysis of: - products intended for human consumption or the feeding of animals; - environmental samples in the area of food production and food handling; - samples at the stage of primary production. The quantitative analysis is typically carried out by enumeration of microorganisms using a colony-count technique. This document is also generally applicable to other quantitative analyses, including: - most probable number (MPN) techniques; - instrumental methods, such as impediometry, adenosine triphosphate (ATP) and flow cytometry; - molecular methods, such as methods based on quantitative polymerase chain reaction (qPCR). The uncertainty estimated by this document does not include systematic effects (bias). |