Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Označení zákl. dokumentu ČSN P CEN/TS 17303
Změna/oprava/svazek
Třídicí znak 560022
Katalogové číslo 507878
Název dokumentu Potraviny - DNA barcoding - druhová identifikace ryb a rybích výrobků pomocí genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
Anglický název Foodstuffs - DNA barcoding of fish and fish products using defined mitochondrial cytochrome b and cytochrome c oxidase I gene segments
Datum vydání 01.10.2019
Datum ukončení platnosti 01.03.2025
Datum účinnosti 01.11.2019
Věstník vydání (měs/rok) 10/19
Věstník zrušení
Způsob vydání ve věstníku
Způsob převzetí originálu vyhlášením
Bude přeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 67.120.30 - Ryby a rybí výrobky
TNK 151
Subsektor
Deskriptory
Klíčová slova
Harmonizace
Určení
Zapracované dokumenty
ShodaOznačeníRok vydání
idtCEN/TS 173032019
Změny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Byla nahrazena dokumenty
Katalogové čísloOznačeníRok vydání
520485ČSN EN ISO 17174 2025
Anotace

ČSN P CEN/TS 17303 This document describes a procedure for the identification of single fish and fish fillets to the level of genus or species. The identification of fish species is carried out by PCR amplification of either a segment of the mitochondrial cytochrome b gene (cytb) [1] or the cytochrome c oxidase I gene (cox1, syn COI) [2], [3] or both, followed by sequencing of the PCR products and subsequent sequence comparison with entries in databases [4], [5]. The methodology allows the identification of a large number of commercially important fish species. The decision whether the cytb or cox1 gene segment or both are used for fish identification depends on the declared fish species, the applicability of the PCR method for the fish species and the availability of comparative sequences in the public databases. This method has been successfully validated on raw fish fillets, however, laboratory experience is available that it can also be applied to processed, e.g. cold smoked, hot smoked, salted, frozen, cooked, fried, deep-fried samples. This document is usually unsuitable for the analysis of highly processed foods, e.g. tins of fish, with highly degraded DNA where the fragment lengths are not sufficient for amplification of the targets. Furthermore, it is not applicable for complex fish products containing mixtures of two or more fish species.