Detailní informace o produktu

Typ produktu Česká technická norma (ČSN)
Oznaèení zákl. dokumentu ČSN P CEN/TS 17303
Zmìna/oprava/svazek
Tøídicí znak 560022
Katalogové èíslo 507878
Název dokumentu Potraviny - DNA barcoding - druhová identifikace ryb a rybích výrobků pomocí genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
Anglický název Foodstuffs - DNA barcoding of fish and fish products using defined mitochondrial cytochrome b and cytochrome c oxidase I gene segments
Datum vydání 01.10.2019
Datum ukonèení platnosti
Datum úèinnosti 01.11.2019
Vìstník vydání (mìs/rok) 10/19
Vìstník zrušení
Zpùsob vydání ve věstníku
Zpùsob pøevzetí originálu vyhlášením
Bude pøeložena Ne
Použité jazyky
ICS kódy 67.120.30 - Ryby a rybí výrobky
Subsektor
Deskriptory
Klíèová slova
Harmonizace/Urèení Informace o harmonizovaných a urèených normách jsou zveøejnìny v Databázi harmonizovaných norem
Zapracované dokumenty
OznaèeníRok vydání
CEN/TS 173032019
Zmìny
Opravy
Nahrazuje dokumenty
Byla nahrazena dokumenty
Anotace

ČSN P CEN/TS 17303 This document describes a procedure for the identification of single fish and fish fillets to the level of genus or species. The identification of fish species is carried out by PCR amplification of either a segment of the mitochondrial cytochrome b gene (cytb) [1] or the cytochrome c oxidase I gene (cox1, syn COI) [2], [3] or both, followed by sequencing of the PCR products and subsequent sequence comparison with entries in databases [4], [5]. The methodology allows the identification of a large number of commercially important fish species. The decision whether the cytb or cox1 gene segment or both are used for fish identification depends on the declared fish species, the applicability of the PCR method for the fish species and the availability of comparative sequences in the public databases. This method has been successfully validated on raw fish fillets, however, laboratory experience is available that it can also be applied to processed, e.g. cold smoked, hot smoked, salted, frozen, cooked, fried, deep-fried samples. This document is usually unsuitable for the analysis of highly processed foods, e.g. tins of fish, with highly degraded DNA where the fragment lengths are not sufficient for amplification of the targets. Furthermore, it is not applicable for complex fish products containing mixtures of two or more fish species.